Άρθρα

Φρίντα Ξύστρου

Οι κακοί, οι καλοί και οι άλλοι!

Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Υπάρχουν καλές και κακές πράξεις. Υπάρχει το καλό και το κακό. Υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Εσύ τί είσαι; Καλός, κακός ή άλλο;

Έχουν έρθει στιγμές που έχεις πεί : με πιάσαν οι κακίες μου. Και έχουν έρθει στιγμές που είπες: μα τί κακία βγάζεις!

Δίνεις δικαιολογία στην κακία του άλλου; Γιατί; Βρίσκεις και λες όλα όσα θα ήθελες να πει κάποιος για σένα όταν σε πιάνει η κακία σου; Είχε άσχημη μέρα, άσχημα παιδικά χρόνια, άσχημη ζωή. Ε και; Πρέπει να βγάζει τον ψεκαστήρα με την κακία και όποιον πάρει ο χάρος; Σκέψου το λίγο!

Κακός είναι αυτός που θέλει το κακό σου ή αυτός που δεν χαίρεται με τη χαρά σου; Ή μήπως αυτός που δεν ξέρει ή δεν θέλει ή δεν μπορεί να απολαύσει κάτι; Υπάρχει ορισμός του κακού ώστε απενοχοποιημένα να βάλεις ταμπελάκι στους ανθρώπους γύρω σου; Κι αν γίνεις εσύ κακός που τους κρίνεις και τους χαρακτηρίζεις;

Κακία χαρακτηρίζεται η διάθεση κάποιου να κάνει κακές πράξεις, ή να επιθυμεί τη δυστυχία του άλλου ή ακόμη και να την επιδιώκει.

Ε ναι, υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Με τεράστια ταμπέλα. Που δεν γελάνε, δεν επικοινωνούν παρά μόνο για να πληγώσουν, δεν κοινωνικοποιούνται, δεν συμμετέχουν σε κάτι που δεν οργάνωσαν οι ίδιοι, δεν δέχονται το αυθόρμητο, δεν αγαπούν. Μονίμως σκυμμένοι, ίσως βροντόφωνοι αλλά θεατρικοί, ψεύτικοι, αλαζόνες, ματαιόδοξοι. Πω πω πω χαρακτηρισμοί και ταμπέλες…. Ε μη γίνεσαι και συ κακός τώρα! Αγάπα τον άλλον με τα ελαττώματά του!

Ίσως τελικά εκεί να έχει τη ρίζα της η κακία. Στην έλλειψη αγάπης. Και δεν υπάρχει η δικαιολογία δεν αγαπήθηκαν γιαυτό και δεν αγαπούν. Καμμία δικαιολογία. Ας τα βρούνε με τον εαυτό τους και με την έλλειψη αγάπης.

Αν κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι την εκτόξευση κακίας, λες έλα μωρέ δεν ήταν στα καλά του σήμερα είναι καλός άνθρωπος κατά βάθος ή θα τον συγχωρήσω για αυτή τη φορά και θα αδιαφορήσω, σκέψου τί κάνεις. Θεωρείς ότι έκανες λάθος εκτίμηση και επιτρέπεις να σε ξαναψεκάσει! Γίνεσαι κακός με τον εαυτό σου. Δεν τον εμπιστεύεσαι, δεν τον προστατεύεις και πάνω απ όλα δεν τον αγαπάς. Η συγχώρεση έχει να κάνει αρχικά με σένα και όχι με τον άλλον.

Συγχώρεσε τον εαυτό σου που δεν αντέδρασες στη κακή του δράση και αγάπησέ τον τόσο πολύ που να μην επιτρέψεις να έχεις ξανά επαφή μαζί του. Συγχώρεσε τον κακό για την ιδιότητά του, αλλά όχι για την δράση του προς εσένα. Πολύ εύκολο να το λέμε, πολύ δύσκολο να το διαχωρίσεις και ακόμη πιο δύσκολο να το πράξεις.

Όρια. Στον εαυτό σου. Τί επιτρέπεις και τί όχι.

Μη φοβάσαι ότι θα παρεξηγηθείς και θα κακοχαρακτηριστείς. Οι κακοί είναι και χειριστικοί. Είναι ηθοποιοί σε δράμα. Θα το παίξουν και θύματα. Θα σε χτυπήσουν στο ευαίσθητό σου σημείο. Θα προσβάλλουν την ιδιότητά σου. Γονιός, επαγγελματίας, νέος, έμπειρος, όμορφος, καλός! Θα σου τσακίσουν την ηθική και τις αξίες σου. Θα σε χειριστούν! Μην επιτρέψεις κακοποίηση. Αξίζεις το καλύτερο. Επειδή είσαι όλα αυτά γιαυτό και δεν του επιτρέπεις να έχει χώρο στη ζωή σου.

Ο κακός είναι κακός. Τέλος. Μπορεί ν ανακαλύψει τον λόγο που φέρεται και αισθάνεται έτσι, αρκεί να εμπιστευτεί έναν επαγγελματία και να αντιληφθεί ότι δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Αντλεί ευτυχία από τη δυστυχία των άλλων. Χρειάζεται δύναμη να το παραδεχτεί και συνήθως ο κακός είναι και αδύναμος.

Και άντε αυτός την κάνει τη δουλειά του και είναι ότι είναι. Εσύ;

Τα καλά παιδάκια δεν χαρακτηρίζουν τους άλλους και βοηθούν όποιον έχει ανάγκη και υποχωρούν και δεν αδιαφορούν για τα προβλήματα των άλλων.

Αλήθεια;

 

 

Tags: , , ,

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια.

css.php