Άρθρα

Φρίντα Ξύστρου

Και αν έχεις Κατάθλιψη;

Μπήκε για τα καλά η άνοιξη και συ δεν είσαι ηλιολουστος. Και αν έχεις κατάθλιψη; Θα το αφήσεις να περάσει μόνο του; Ή θα πάρεις ντεπόν για τον πόνο της ψυχής;

Στην καθημερινότητά μας, με τον όρο κατάθλιψη, εννοούμε μία παροδική αλλά βαριά θλίψη που μας κατακλύζει, συνήθως μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Η απώλεια, φυσικού ή όχι προσώπου, η ανεργία, η οικονομική δυσχέρεια και η μοναξιά, είναι λίγα από τα καθημερινά γεγονότα, που μας οδηγούν να λέμε, έχω κατάθλιψη. Η αλήθεια όμως είναι, πως δεν αναγνωρίζουμε το συναίσθημα μας, που είναι η λύπη, η θλίψη, η απόγνωση και ο θυμός και χρησιμοποιούμε αυτή την τόσο βαριά λέξη. Κατάθλιψη.

Είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική νόσος, και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους 10 ανθρώπους νοσεί, είτε το καταλαβαίνει ο ίδιος ή το περιβάλλον του, είτε όχι.

Τα βασικά της συμπτώματα, είναι, η έντονη θλίψη, το κλάμα, το αίσθημα κατωτερότητας, η ανηδονία (δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ευχαρίστηση), η έλλειψη ενδιαφέροντος και η άσχημες σκέψεις για τον εαυτό, την κοινωνία, το μέλλον, το παρόν και πάνω απ όλα για τη ζωή. Σε πιο βαριές μορφές, μπορεί να υπάρχουν και καταστροφικές σκέψεις αυτοτιμωρίας ή ακόμη και αυτοκτονίας.

Εκείνοι που έχουν κατάθλιψη, αισθάνονται ανάξιοι, έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και νοιώθουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας τους. Δεν φροντίζουν τον εαυτό τους, δεν νοιάζονται για κανέναν και τους ακολουθεί μονίμως ένα αίσθημα βαθιάς λύπης αλλά και λύπησης. Βάζουν ή χάνουν κιλά, δεν κοιμούνται καλά και είναι ευερέθιστοι και μονίμως θυμωμένοι. Επίσης είναι σίγουροι ότι δεν κάνουν τίποτα σωστά, έχουν ενοχές για οτιδήποτε συμβαίνει και πιστεύουν ότι πρέπει να τιμωρηθούν. Και τιμωρούν τον εαυτό τους, είτε πέφτοντας σ αυτή τη βαριά θλίψη, είτε με διάφορες ψυχοσωματικές ασθένειες, όπως δύσπνοια, υπέρταση, υποθυροειδισμό και διάφορες άλλες. Δεν πιστεύουν ότι αξίζουν τη χαρά και επίσης δεν τους πρέπει. Άρα δημιουργούν στον εαυτό τους αιτίες θλίψης και πόνου.

Μη νομίζεις βέβαια πώς μόνο αυτά είναι τα συμπτώματα, γιατί υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που πάσχουν από την πιο κοινή μορφή κατάθλιψης, την “άτυπη κατάθλιψη” ή αλλιώς masked depression όπως είναι ο όρος στ αγγλικά, γιατί ακριβώς κρύβεται πίσω από μία μάσκα συμπτωμάτων του σώματος και αναγκάζει τον ασθενή να τρέχει σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών χωρίς όμως να έχει κάτι παθολογικό, αλλά κατάθλιψη!

Όσο απλά και να ακούγονται ή να λέγονται κάποιες καταστάσεις, είναι πολύ σοβαρές και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής βοήθειας. Οι φίλοι και το οικογενειακό περιβάλλον, μπορούν να προσφέρουν την μεγαλύτερη βοήθεια. Να ωθήσουν τον άνθρωπο που πάσχει στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, να τον αγκαλιάσουν με στοργή και αποδοχή και να μην τον κρίνουν σαν αδύναμο και υπερβολικό.

Η φαρμακευτική αγωγή, είναι η άμεση και η εύκολη λύση, με πολλές παρενέργειες βέβαια, αλλά το καλύτερο θα ήταν να συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. Συνήθως οι άνθρωποι προτιμούν το φάρμακο που θα τους κάνει να νοιώσουν σύντομα καλύτερα, παρά την ψυχοθεραπεία που απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήματα.

Εαν πιστεύεις πως κάποιος από το περιβάλλον σου ή εσύ ο ίδιος, έχει κατάθλιψη, μη ματαιώνεις βασικά συναισθήματα λέγοντας, έλα μωρέ θα μου περάσει, αλλά ψάξε για ψυχοθεραπευτή. Κάποιον που σου προκαλεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη, χωρίς να προβάλεις επιχειρήματα του τύπου, θα με κοροϊδέψει, θα μου φάει τα λεφτά, δεν έχω κάτι σοβαρό, θα μου περάσει με τον καιρό, θα τον βαρύνω με ανοησίες, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει ή δεν θα με καταλάβει. Αυτά είναι τα επιφανειακά, που εύκολα καταρρίπτονται. Τα βαθύτερα θα τα βρείτε μαζί και δεν θα τα καταρρίψετε, αλλά θα λύσετε όλους εκείνους τους κόμπους που σου έκαναν την ψυχή μαύρη. Ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα και είναι κρίμα να μην βλέπεις τον ήλιο, αλλά μόνο το σκοτάδι. Επίσης, όσο ρομαντικό, απαλό και παιδικό να ακούγεται, είναι κρίμα να μη ζεις τη ζωή αλλά να ψάχνεις το θάνατο του εαυτού σου. Ζήτα βοήθεια, την αξίζεις!

Tags: , ,

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια.

css.php