Άρθρα

Φρίντα Ξύστρου

Χρειάζομαι Ψυχολόγο; Και Πώς Θα Βρω Τον Σωστό;

Πάει εκείνος ο καιρός που λέγαμε, είσαι τρελός πήγαινε να σε δει γιατρός. Επίσης πάει ανεπιστρεπτί και ο καιρός εκείνος που λέγαμε, έχω τους φίλους μου και δεν χρειάζομαι ξένο άνθρωπο να μου λύσει τα προβλήματα. Ούτε βέβαια αναφερόμαστε στον ψυχίατρο, όπου ως γιατρός, αφορά σε παθολογία, αλλά όχι απαραίτητα τρέλα!

Ζούμε σε τέτοιους ρυθμούς πλέον, που κάθε μέρα προκύπτει και κάτι καινούριο και διαφορετικό μπροστά μας. Η αδυναμία αντιμετώπισης των καταστάσεων οδηγεί στη στασιμότητα.

Να πότε χρειάζεται επίσκεψη σε θεραπευτή. Όταν το μόνο που βλέπεις μπροστά σου είναι ένα κουβάρι χωρίς αρχή και τέλος. Όταν μπλοκάρεις και δεν μπορείς να πάρεις μία απόφαση. Σε όλα τα επίπεδα. Επαγγελματικό, προσωπικό, κοινωνικό, ερωτικό, φιλικό, οικογενειακό.

Ο σωστός θεραπευτής, θα σε βοηθήσει να βρεις την άκρη του νήματος. Να ανακαλύψεις όλα εκείνα τα κρυμμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου, που όταν βγαίνουν στην επιφάνεια, πετάς. Να σε οδηγήσει σ έναν δρόμο που μόνος πια θα μπορείς να βάζεις σε τάξη τις σκέψεις και τις πράξεις σου.

Ο θεραπευτής θα είναι ο ο οδηγός και ο βοηθός σου. Θα σε οδηγήσει σε άλλες οπτικές των πραγμάτων και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως το να βλέπεις αλλιώς κάποιες καταστάσεις θα τα καταφέρεις  αν θέλεις να τις αλλάξεις.

Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις θεραπευτή. Είναι επιλογή μίας σχέσης άνευ όρων και πλήρους αποδοχής. Γιαυτό, εμπιστεύσου την πρώτη εντύπωση, το ένστικτό σου δηλαδή. Όπως στις φιλίες, στις συνεργασίες,στους έρωτες. Αν συμπαθήσεις κάποιον από την αρχή, μέχρι το τέλος θα πορευθείτε παρέα. Αν νιώσεις άνετα μαζί του, θα μπορέσεις και να τον εμπιστευτείς.

Μη διστάζεις να ρωτήσεις λεπτομέρειες όπως τις σπουδές του, την κατεύθυνση που ακολουθεί, την τιμή που χρεώνει,την πολιτική του στις ακυρώσεις και ότι γενικά σ ενδιαφέρει να μάθεις ώστε να νιώσεις ασφάλεια σε πρώτο επίπεδο.

Μην μπεις στη διαδικασία όμως προσωπικών πληροφοριών. Δεν είναι απαραίτητες και αντιβαίνουν στους κανόνες. Και μην εμπιστεύεσαι επίσης εύκολα τον θεραπευτή εκείνον που κάνει πολλές προσωπικές αποκαλύψεις. Κάτι κρύβει….ή κάτι δεν έχει λύσει μέσα του. Βέβαια, το να καταναλώσεις την ώρα του ραντεβού σου, κάνοντας σχόλια άσχετα ή ρωτώντας προσωπικές πληροφορίες, ίσως φανερώνουν και την προσωπική σου αντίσταση να έρθεις αντιμέτωπος με το πρόβλημα που σ απασχολεί, οπότε σκέψου ότι είναι φυσιολογικό να κουβεντιάζετε για φαινομενικά άσχετα θέματα (πολιτική, καιρός, διάσημοι κτλ) γιατί βοηθά τον θεραπευτή να αναδυθούν ζητήματα. Αλλά μη το παρακάνετε κιόλας…

Από την άλλη, ένας σωστός θεραπευτής, αφού πάρει το ιστορικό σου μέσα σε μία δύο επισκέψεις, σου θέτει και ένα πλαίσιο θεραπείας, επισκέψεων, ορίων, κανόνων, κανονισμών, υποχρεώσεων, τιμών αλλά και «απαιτήσεων», ακόμη και αν θα μιλάτε στον ενικό ή στον πληθυντικό, τις ακυρώσεις, τις καθυστερήσεις, όλα!. Αν δεν το κάνει, σκέψου λίγο, τί γίνεται με τα όρια και των δύο και μην αποφασίσεις εύκολα. Σ αυτή τη σχέση, τα όρια είναι το Α και το Ω.

Ενημερώσου για τις τιμές της αγοράς, αλλά μην επιλέξεις κάποιον με μόνο κριτήριο την τιμή. Δεν αποτελεί απόδειξη καλής ή κακής δουλειάς. Επίσης μπορεί ο συγκεκριμένος που διάλεξες να βοήθησε πολύ τον φίλο σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βοηθήσει και σένα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και ούτε ταιριάζουν όλοι με όλους. Εμπιστεύσου τη μοναδικότητά σου και επέλεξε κάποιον που  πραγματικά σου ταιριάζει και νιώθεις ότι μπορείς ν ακουμπήσεις πάνω του χωρίς να σε κρίνει, χωρίς να σε ειρωνεύεται και πάνω απ όλα να σε αποδέχεται όπως είσαι και να μην προσπαθήσει να σ αλλάξει!

Είναι σχέση ζωής!

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια.

css.php